Archives June 2022

4 EGENSKAPER FÖR ÖVERLEVNAD

SMÅFÖRETAGARNA OCH DEN 
ENÖGD JÄTTE
En framgångsrik entreprenör är någon som kan se helheten och se till att deras företags mål är i linje med den globala ekonomin. De är pragmatiska och vet hur de ska hantera sin tid för att vara produktiva. De har också ett problemlösningstänk och de förstår att allt inte handlar om dem, utan snarare om deras team också.

En person som är pragmatisk kommer att bli mer produktiv eftersom de alltid letar efter sätt att förbättra sitt arbete. Ett litet företags vardagsfokus i produktivitetsproblemlösare tror kommer att kunna lösa problem snabbt och effektivt.

Entreprenörer möter ofta en rad utmaningar. De måste hela tiden fatta beslut som ligger i deras företags och deras kunders bästa intresse. Och de måste göra det samtidigt som de jonglerar med många olika prioriteringar.

För att lyckas måste entreprenörer vara pragmatiska och fokuserade på vardagliga sysslor, ha ett öga på helheten och vara öppna för nya idéer.

En framgångsrik entreprenör är någon som kan se helheten och se till att deras företags mål är i linje med den globala ekonomin. De är pragmatiska och vet hur de ska hantera sin tid för att vara produktiva. De har också ett problemlösningstänk och de förstår att allt inte handlar om dem, utan snarare om deras team också.

Globalisternas agendan är ett problem för småföretag. Problemet är att denna världsagenda inte tar hänsyn till småföretagens behov och deras förmåga att överleva.

Den globala agendan så som beskrivs i Världsekonomiskt forum, WEF eller inom EU är en enögd jätte. Att få stöd från EU som land och som företag beror helt på hur väl anpassad till denna agenda är ditt företag. Den globala agendan är samma överallt, i alla massmedia och stora organisationer.

Men svagheten i denna enögda jätte ligger i att verkligheten till slut inte kan rymmas helt i deras syn.

Det är en tids fråga att agendan krackelerar. Småföretagarna har varit starka att stå emot alla svårigheter.

4 egenskaper i en Entreprenörs Överlevnads Strategi

Entreprenörer är de mest passionerade människorna i världen. De letar alltid efter lösningar på sina problem och de ger aldrig upp.

1) Fokusera på det du är bra på: Entreprenörer måste förstå vad de är bra på och vad de inte är så bra på, och sedan fokusera på de saker som de gör bra.

2) Ta hand om din hälsa: Entreprenörer bör ta hand om sig själva genom att få tillräckligt med sömn, motionera och äta en hälsosam kost.

3) Ta reda på när det är dags att minska dina förluster: Ibland kan entreprenörer inte hitta en lösning på sitt problem och det är dags för dem låta gå det som inte längre kan bäras.

4) Lär dig av tidigare misstag: Entreprenörer kan lära sig mycket om sig själva genom att se tillbaka på misstag som har gjorts tidigare.

MOMS

VAD ÄR DET MOMS ?

Moms (mervärdesskatt) är en skatt som vi alla betalar när vi köper varor och tjänster. Momsen är ofta inbakad i priset och därför inget privatpersoner behöver tänka på. 

SKA ALLA FÖRETAG DEKLARERA MOMS ?

Som företagare ska du deklarera och betala moms.

Du som har en försäljning där beskattnings underlaget inte överstiger 30 000 kronor under ett beskattningsår omfattas av befrielsen för moms. För att du ska kunna bli befriad får ditt beskattningsunderlag inte heller ha varit mer än 30 000 kronor någon gång under de två närmast föregående åren. Befrielsen är frivillig.

Riksdagen har beslutat att höja beloppsgränsen för momsbefrielse från dagens nivå på 30 000 kronor till 80 000 kronor. Inga andra regler om momsbefrielse ändras, 

HUR REGISTRERAR JAG MITT FÖRETAG FÖR MOMS ?

Du ska momsregistrera dig hos skatteverket innan du startar eller övertar din verksamhet. Om du driver flera verksamheter som säljer varor eller tjänster som är momspliktiga måste du registrera varje enskild verksamhet. Du registrerar dig på verksamt.se eller genom att skicka in en blankett.

VILKA UPPGIFTER SKA MAN SKRIVA I MOMSDEKLARATIONEN

Du hämtar uppgifterna som ska lämnas i momsdeklarationen från din bokföring. Du ska bland annat lämna uppgift om:

din försäljning

utgående moms (moms på det du har sålt)

ingående moms (moms på det du har köpt in.

Mellanskillnaden mellan utgående moms och ingående moms avgör om du ska betala eller få tillbaka momspengar.

KAN MAN INTE BARA SUMMERA INGÅENDE OCH UTGÅENDE MOMS FÖR ATT KUNNA DEKLARERA ?

Om du har summerat rätt både ingående och utgående moms blir dessa uppgifter korrekta. Därmed har din deklaration korrekta siffror. Men alla företag är skyldiga att bokföra enligt Bokföringslagen. Alla affärstransaktioner ska bokföras och därför är bokföringen grunden till momsdeklarationer.

Vid eventuell kontroll ska Skatteverket begär bokföringsrapporter som styrker din moms deklaration.

HUR OFTA SKA MAN DEKLARERA MOMS ?

Små företag som har lägre momspliktig omsättning än 1 miljon kronor per år kan välja att redovisa momsen en gång om året, kvartalsvis eller månadsvis.

Mindre företag som har momspliktig omsättning mellan 1 miljon och 40 miljoner per år kan välja att redovisa momsen en gång per kvartal eller en gång per månad.

Större företag med momspliktig omsättning på över 40 miljoner kronor ska redovisa momsen en gång per månad

BOKFÖRING

VAD ÄR DET BOKFÖRING ?

Bokföring är en sammanställning över affärshändelser som ett företag har. Alla affärshändelser i ett företag måste bokföras men kraven på hur ofta du måste bokföra beror på vilken typ av affärshändelser det gäller. Affärshändelser inkluderar exempelvis försäljning, inköp, lön och skatt. För varje affärshändelse måste det finnas en verifikation med underlag som visar att transaktionen genomförts

KAN MAN BOKFÖRA SJÄLV SITT FÖRETAG ?

Om du inte har koll på de lagar och regler som gäller företagets bokföring är risken stor att du faktiskt begår ett bokföringsbrott. Samtidigt kan du få en falsk bild av företagets ekonomi, vilket kan leda till betalningssvårigheter och i värsta fall konkurs. Om du inte har tid eller möjlighet att lära dig alla bokföringsregler kan det därför vara en god idé att anlita en redovisningsbyrå.

En viktig sak att tänka på när det gäller bokföring i enskild firma är att du måste särskilja på företagets ekonomi och din egen som privatperson. Du får helt enkelt inte blanda ihop din och företagets pengar, något som kan vara lätt att göra i början. Du skall endast bokföra det som rör din verksamhet.

HUR OFTAST SKA MAN BOKFÖRA ?

Du ska löpande bokföra uppkomna affärshändelser i grundbok och huvudbok. Kontanta in- och utbetalningar ska bokföras senast påföljande arbetsdag, övriga affärshändelser så snart det kan ske. Det innebär att affärshändelser som inträffat under en kalendermånad ska bokföras senast under den påföljande månaden.

SKATT

Skatt för enskild firma

Den som har en enskild firma har ingen lön utan lever bara på vinsten och därför är det bara vinsten som beskattas. Vinsten är alla dina intäkter minus dina kostnader, alltså allt du har tjänat efter att alla avdrag inom företaget är gjorda.

Av det som är kvar betalar du ungefär 40 % i skatt och sociala avgifter.

Som delägare i handelsbolag blir det liknande skatt.

Skatter för aktiebolag

Ett aktiebolag betalar man en bolagsskatt på 22 % på företagets vinst och det ligger faktiskt strax under EU-snittet.

Du som aktiebolagsägare även tar ut en lön som beskattas precis som vilken lön som helst. Då får ditt företag betala en arbetsgivaravgift (31,2 %) på din lön och sedan skattar du som en vanlig privatperson på lönen. Det här innebär att i slutänden kan du och ditt företag få skatta en bra bit över 50 % för det. Det är det här som gör Sverige till ett ganska ofördelaktigt land att driva bolag i även om själva bolagsskatten är relativt låg.

Är det olagligt att skatteplanera?

Nej, skatteplanering är fullt lagligt. Det finns ingenting som säger att du ska behöva betala mer skatt än nödvändigt och så länge du håller dig inom lagens ramar är skatteplanering inte olagligt.Skatteplanering kan definieras som en eller en serie åtgärder inom lagens råmärken för att minska skatten. Begreppet skatteplanering bygger alltså pả sảdant som lagstiftningen uttryckligen eller under- förstått godkänner skattemässigt. Det kan handla om att minska eller senarelägga inkomstskatt och socialavgifter eller någon annan skatt.

Målen för skatteplanering när det gäller inkomstskatt och social- avgifter kan vara att:

Minska marginalskatten genom omfördelning mellan åren.

Minska den totala skatten på en inkomst.

Skjuta skattebetalningen framåt i tiden så att nuvärdet av blir lägre.

Omvandla arbetsinkomster till kapitalinkomster.

Undvika dubbelbeskattningen.

Marginalskatteplanering

Denna form av skatteplanering bygger på att du genom olika ätgårder minskar din deklarerade inkomst under år när du ligger över brytpunkten, och istället skattar för pengarna när du senare (eller tidigare) år ligger under brytpunkten.

REDOVISNINGKONSULT

MÅSTE MAN ANLITA EN REDOVISNINGSKONSULT

De flesta företagare anser är den främsta är den aspekten att mer tid frigörs till verksamheten. Man slipper det administrativa arbetet och kan istället lägga sin tid och resurser på att driva företaget framåt.

Med en Redovisningskonsult får du som företagare en kvalificerad, erfaren och utbildad yrkesutövare som kan hjälpa dig att driva din verksamhet framåt på ett tryggt sätt.

CONSULTING / KONSULT UPPLYSER OM LAGAR OCH PRAXIS

En bra konsult har kännedom av lagar men inte minst praxis inom redovisning och bespara dig många arbetstimmar och besvär.

Men den teknologisk utveckling är nu även kompetensen att automatisera och digitalisera administration avgörande.