Skatt för enskild firma

Den som har en enskild firma har ingen lön utan lever bara på vinsten och därför är det bara vinsten som beskattas. Vinsten är alla dina intäkter minus dina kostnader, alltså allt du har tjänat efter att alla avdrag inom företaget är gjorda.

Av det som är kvar betalar du ungefär 40 % i skatt och sociala avgifter.

Som delägare i handelsbolag blir det liknande skatt.

Skatter för aktiebolag

Ett aktiebolag betalar man en bolagsskatt på 22 % på företagets vinst och det ligger faktiskt strax under EU-snittet.

Du som aktiebolagsägare även tar ut en lön som beskattas precis som vilken lön som helst. Då får ditt företag betala en arbetsgivaravgift (31,2 %) på din lön och sedan skattar du som en vanlig privatperson på lönen. Det här innebär att i slutänden kan du och ditt företag få skatta en bra bit över 50 % för det. Det är det här som gör Sverige till ett ganska ofördelaktigt land att driva bolag i även om själva bolagsskatten är relativt låg.

Är det olagligt att skatteplanera?

Nej, skatteplanering är fullt lagligt. Det finns ingenting som säger att du ska behöva betala mer skatt än nödvändigt och så länge du håller dig inom lagens ramar är skatteplanering inte olagligt.Skatteplanering kan definieras som en eller en serie åtgärder inom lagens råmärken för att minska skatten. Begreppet skatteplanering bygger alltså pả sảdant som lagstiftningen uttryckligen eller under- förstått godkänner skattemässigt. Det kan handla om att minska eller senarelägga inkomstskatt och socialavgifter eller någon annan skatt.

Målen för skatteplanering när det gäller inkomstskatt och social- avgifter kan vara att:

Minska marginalskatten genom omfördelning mellan åren.

Minska den totala skatten på en inkomst.

Skjuta skattebetalningen framåt i tiden så att nuvärdet av blir lägre.

Omvandla arbetsinkomster till kapitalinkomster.

Undvika dubbelbeskattningen.

Marginalskatteplanering

Denna form av skatteplanering bygger på att du genom olika ätgårder minskar din deklarerade inkomst under år när du ligger över brytpunkten, och istället skattar för pengarna när du senare (eller tidigare) år ligger under brytpunkten.